Toolbox

Teek: pak 'm beet - Hersenvliesontsteking

Dat een beet van een teek kan leiden tot de ziekte van Lyme was al bekend. Inmiddels is ook bekend dat een tekenbeet ook kan leiden tot teken-encefalitis, een vorm van hersen(vlies)ontsteking. Des te meer reden om een beet te voorkomen dus.

Hoe u dat doet, en wat u moet doen als u toch bent gebeten, haalt u uit de toolbox Wat te doen tegen teken.

Film fysieke belasting

Herhaaldelijk tillen, duwen en trekken tijdens het werk kan gezondheidsklachten geven. Bijvoorbeeld een ontsteking aan de schouders, versleten knieën of een zeurende pijn in de rug. Herstel is dan een langzaam proces.

Het is dus belangrijk om blessures te voorkomen. Bewustwording bij de medewerkers is daarvan het begin. Bijvoorbeeld dat duwen het lichaam minder belast dan trekken.

Hijsen en heffen - Keuringsverplichtingen

 

Bij leveringen, inspecties en keuringen van hijs- en hefmiddelen heeft men te maken met wettelijke en niet-wettelijke voorschriften. Om een heldere invulling te geven aan al deze wetgeving heeft het ministerie van SZW TCVT (Stichting Certificatie Verticaal Transport) aangewezen als beheersstichting.

 

Routine zorgt voor onterecht gevoel van veiligheid

We hebben allemaal wel eens ervaren dat we ergens mee bezig zijn en dat tegelijkertijd onze gedachten afdwalen naar heel andere zaken. In veel gevallen levert dit weinig gevaar op. Maar tijdens het autorijden of op ons werk kan routinematig handelen een gevaar opleveren voor onszelf en onze omgeving. We wanen ons veilig omdat we de handeling al zo vaak juist hebben uitgevoerd, het gaat ons makkelijk af, en voor we het weten zijn we er met onze gedachten niet meer helemaal bij.

Toolbox kamersteiger

Kamersteigers hebben een lichte constructie en zijn handig in gebruik. Ze worden daarom veel ingezet bij montage-, installatie en schilderwerkzaamheden.  Maar er gebeuren ook veel ongelukken mee. Daarom in deze toolbox tips over hoe juist met de kamersteiger om te gaan om zo ongelukken te voorkomen. 

Lees hier ook de toolbox schraagsteiger

Omgaan met extreme hitte

Als de temperatuur een extreme uitschieter heeft, is het zaak werkzaamheden aan te passen en zo uitputting te voorkomen. In deze toolbox staat duidelijk op een rijtje wanneer er sprake is van extreme hitte en hoe je het werk dan moet aanpassen. Ook staat er in hoe je oververhitte werknemers herkent en hoe je in die gevallen handelt.

Download hieronder de toolbox Omgaan met extreme hitte. 

Toolbox Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen de ziekte door bacteriën. De ziekte komt over de hele wereld voor. In Nederland komt het als beroepsziekte voor bij rioleringswerkers en muskusratbestrijders.
 

Wat zijn de klachten die horen bij de ziekte van Weil, hoe kun je het krijgen en voorkomen. En ten slotte: hoe is deze ziekte te behandelen? 

Pagina's

Abonneren op RSS - Toolbox