Overig

Bescherm je mensen tegen hittestress

Pas op voor hittestress. De laatste jaren raken steeds meer werknemers bevangen door de hitte. De zon hoeft nog niet eens fel te schijnen. Een warme omgeving is genoeg om ‘warmtestuwing’ te krijgen. Factoren als wel of geen wind, de ondergrond, de aard van de werkzaamheden hebben hierop invloed.

Gezondheidsrisico's

Warmtestuwing kan leiden tot een hitteberoerte (met beschadiging aan het zenuwstelsel tot gevolg), -krampen, -uitslag en -uitputting. Uitputting zorgt voor verminderde concentratie en dat vergroot weer het risico op ongevallen.

De bijgevoegde poster geeft uitleg. Print hem uit en hang hem op. 

 

 

Flyer aankondiging ADM-controles

Drugs op de werkvloer is niet toegestaan

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Bedrijven die de werkvloer 100 procent clean willen hebben, kunnen controles houden op middelengebruik. Alcohol, drugs en medicijnen staan immers gelijk aan problemen op de werkvloer. Met deze flyer kunnen ADM-controles worden aangekondigd. (Verander de X in de naam van de eigen onderneming.)

Bij deze tool hoort een format ADM-beleid.

 

Lees ook:

Remmende krachten bij handhaving nuchtere werkomgeving

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

p/jaar

14 tips voor stofvrij werken

Natuurlijk weten we dat in de bouw en de fabriek veel schadelijke stoffen vrij komen. Maar wist je dat ook in industriële bakkerijen en de meubelmaakindustrie stoffen vrij komen die op de korte en lange termijn schadelijk kunnen zijn?

Waar jij als veiligheidskundige ook werkt, gebruik deze 14 tips om ervoor te zorgen dat het risico op gezondheidsklachten door schadelijke stoffen zo klein mogelijk is.

Overzicht van PSA tools

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is de verzamelnaam voor alle factoren die op het werk stress veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan agressie en intimidatie. Maar ook pesten, discriminatie en werkdruk kunnen stress opleveren. Dit overzicht van tools helpt je om PSA in je organisatie tegen te gaan.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

p/jaar

Tips om veilig te rijden met hooikoorts

Hooikoorts en veilig rijden

Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van hooikoorts, wat erg vervelend kan zijn. Het kan ook gevaar opleveren, bijvoorbeeld als je moet autorijden. Rijden met hooikoorts kan namelijk gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. Download deze tool voor praktische tips om veilig te kunnen rijden als je last hebt van hooikoorts.

Overzicht RI&E-elementen

Welke aandachtspunten gebruikt u bij het opstellen van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Op deze pagina staan twee voorbeelden van lijsten met aandachtspunten die je kunt gebruiken bij het opstellen van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). 

Deze lijsten kun je ook gebruiken bij het toetsen van de RI&E op volledigheid. De eerste tabel beschrijft welke onderwerpen er wel of niet van toepassing zijn bij het bedrijf. De tweede tabel geeft aan naar welke zaken is gekeken tijdens de RI&E.

Bij het toetsen dien je uiteraard ook te kijken naar de procesgang van de RI&E, de gebruikte methode, de representativiteit van de antwoorden en dergelijke. Deze zaken staan in de derde tabel

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Arbeidsveiligheid?

Dat kan vanaf

€ 72,50

p/jaar

Geluidcalculator

Veel functies in de bouw en industrie hebben een variabele blootstelling aan schadelijk geluid. Door de variatie in werkzaamheden die over de dag worden uitgevoerd en door de variatie in geluidniveaus bij deze werkzaamheden. Als u weet wat de (gemiddelde) duur is van de verschillende handelingen en wat het geluidniveau van elk van de handelingen, kunt u met de lawaaicalculator de gemiddelde blootstelling over de werkdag berekenen. Is het behalve variatie over de werkdag ook nog sprake van een variabel patroon over de werkweek, dan kunt u ook de weekdosis uitrekenen met deze lawaaicalculator.

Pagina's

Abonneren op RSS - Overig