Infographics arbeidsongevallen in Nederland

Print
Overig
Arbobeleid

Infographics voor voorlichting en preventie over arbeidsongevallen 

In Nederland werken ongeveer 7 miljoen werknemers bij zo’n 500.000 bedrijven. Jaarlijks krijgen 230.000 werknemers in Nederland een arbeidsongeval. 70 tot 80 ongevallen daarvan hebben een dodelijke afloop. Dat zijn ruim 600 slachtoffers per dag en bijna twee doden per week. Een derde van de mensen kan door het ongeval (tijdelijk) niet meer werken. Hoe kunnen we leren van arbeidsongevallen?

Oorzaken achterhalen
Het RIVM bouwde om die reden de database Storybuilder. In de database staan gegevens over ernstige arbeidsongevallen in Nederland. Met behulp van deze informatie kunnen werkgevers oorzaken van veelvoorkomende ernstige ongelukken achterhalen en gebruiken om effectieve maatregelen te treffen. Hierdoor kunnen ze de veiligheid op de werkvloer vergroten.

Storybuilder
De informatie in Storybuilder is gebaseerd op de ongevallen die aan de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) zijn gerapporteerd en door hen zijn onderzocht. De database bevat op dit moment circa 25.000 ongevallen uit de periode 1998 t/m 2009 en 2012. In ‘factsheets’ over diverse soorten ongevallen is te zien hoeveel ongevallen er gebeuren, hoe ernstig ze zijn en wat de directe en achterliggende oorzaken zijn.

Risicovolle beroepen
In de top vijf van meest risicovolle beroepen in Nederland staat de beroepsgroep metselaars, timmerlieden, schilders en andere bouwvakkers op de eerste plaats. De top vijf is gebaseerd op de beschikbare informatie over ernstige arbeidsongevallen en op onderzoek naar de blootstelling van werknemers aan verschillende soorten gevaren tijdens het werk. Daarmee is berekend welk risico een werknemer loopt op een dodelijk ongeval, een ongeval met blijvend letsel als gevolg of een ongeval met tijdelijk (herstelbaar) letsel.

Specifieke analyses
Naast de database en de factsheets zijn er voorbeeldanalyses beschikbaar over arbeidsongevallen in specifieke sectoren of met specifieke producten, zoals heftrucks. Werkgevers kunnen zo oorzaken van veelvoorkomende ongevallen achterhalen en effectieve maatregelen treffen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten.

Meer informatie:
www.rivm.nl/veiligwerken
www.rivm.nl/storybuilder

Onderstaande infographics zijn te downloaden ten behoeve van voorlichting en preventie-uitingen. 

 

 

Gemiddelde waardering: 
0
Nog geen stemmen
Wat vindt u van deze tool?: 
Nog geen stemmen