Hoe herken je hogedruk hydrauliek?

Print
Instructie
Arbeidsmiddelen
Hogedruk hydrauliek, een verschil met lagedruk

Hoe herken je hogedruk hydrauliek? Een vraag die speelt bij veel mensen.

Hogedruk hydrauliek kenmerkt zich vaak door een samenstelling van meerdere losse componenten die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Denk hierbij aan een pomp die zorgt voor de opbouw van hydraulische druk, de hydrauliekslang voor het overbrengen van deze druk en het gereedschap waar de druk wordt omgezet naar een mechanische beweging.

Bij lagedruk hydrauliek zie je vaak dat de pomp, hydrauliekslang en het gereedschap zijn geïntegreerd in één machine. Om het onderscheid visueel te maken, is deze instructieposter ontwikkeld.

 

Lees ook de andere artikelen en tools van Robert Dekkers over hydrauliek:

Werken met hydrauliek, ongekende krachten. Hydrauliek is een bijzondere aandrijftechniek, die in vrijwel elke technisch-industriële omgeving toegepast wordt. De belangrijkste reden hiervoor is dat hydraulisch aangedreven systemen vele malen kleiner en handzamer kunnen worden uitgevoerd, dan vergelijkbare systemen die mechanisch, elektrisch of pneumatisch worden aangedreven.

Hoe veilig te werken met hydrauliek. Binnen de hydrauliek is er een onderscheid tussen lage-, middel- en hogedruk. Het belangrijkste verschil zit met name in de snelheid waarmee de olie door het hydraulisch systeem wordt gepompt en de bijbehorende druk.

Wat te doen bij hydraulische vloeistofinjectie. Bij een lekkage in een hydraulisch systeem dat onder 700 bar druk staat, ontsnapt de olie met een snelheid van 400 meter per seconde. Dat kan niet alleen zorgen voor serieus lichamelijk letsel, maar ook voor aanzienlijke materiële schade.

Veilig omgaan met hydraulische slangen. Ondeskundig gebruik of achterstallig onderhoud van een hydraulisch systeem brengen enorme risico’s met zich mee.

Geregeld onderhoud hydraulische systemen voorkomt ellende. Voor alle merken hydraulische gereedschappen geldt dat er na verloop van tijd wel eens een storing of defect kan optreden. Om ze gedurende de volledige levensduur optimaal en veilig inzetbaar te houden, zijn onderhoud en keuring van groot belang.

 

 

 

Bijlage: 
Gemiddelde waardering: 
0
Nog geen stemmen
Wat vindt u van deze tool?: 
Nog geen stemmen
Zoekwoorden: 
Hydrauliek
Hogedruk
Slangen
Hef techniek
Veiligheid
Instructie
RI&E