Wat te doen tegen teken

Print
Geactualiseerd op 5 september 2016
Toolbox
Arbobeleid

Als u beroepsmatig (of in uw vrije tijd) in de natuur komt zoals in tuinen, plantsoenen, stadsparken, bossen, heide, duinen en in het weiland, dan is er een kans dat u in aanraking komt met teken. Wat moet u doen om een tekenbeet te voorkomen, waarom is dat belangrijk en wat te doen bij een tekenbeet? 

 

Gemiddelde waardering: 
5
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Wat vindt u van deze tool?: 
Uw beoordeling: Geen (1 stem)

Reacties

Veel mensen onbekend met Tekenencefalitis (FSME)20-03-2014

Tekenencefalitis (FSME) is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken. Teken die besmet zijn met de Europese variant (FSME) komen voor in grote delen van Centraal- en Oost-Europese landen; de Balkan, Finland, Zweden, Denemarken, oostelijk Frankrijk, Oostenrijk en zuidelijk Duitsland. Kampeerders en wandelaars die deze landen/ gebieden bezoeken, kunnen zich bij GGD Hollands Noorden laten vaccineren tegen FSME.

Hoe raakt iemand besmet?

Besmetting vindt voornamelijk plaats in de natuur. De teek brengt het virus direct na de beet over op de mens. Het verwijderen van de teek na een beet kan dus een FSME-besmetting niet voorkomen. Dit in tegenstelling tot een aantal andere door teken overgebrachte aandoeningen. Tekenencefalitis kan ook door het drinken van ongepasteuriseerde melk overgedragen worden. Het actieve tekenseizoen voor deze gebieden loopt van maart tot november.

Ziektebeeld

Het begin van de ziekte bestaat uit griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Bij een derde van de besmette personen zet de ziekte door en wordt het centraal zenuwstelsel aangetast. Het is zelfs mogelijk om aan deze aandoening te overlijden. Na uitbraak van de ziekte is er geen specifieke behandeling meer mogelijk. Alleen de symptomen van de ziekte kunnen worden behandeld.

Vaccin Tekenencefalitis

In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, bestaat er voor Tekenencefalitis wèl een vaccin. Voor kampeerders en wandelaars die langer dan vier weken naar deze gebieden gaan, beveelt GGD Hollands Noorden de Tekenencefalitis (FSME) vaccinatie aan. Een volledige serie vaccinaties bestaat uit drie injecties en beschermt drie jaar.

Informatie

Voor meer informatie over risicogebieden, een afspraken maken voor vaccinaties en persoonlijk advies kan men terecht bij de afdeling reizigersadvisering van GGD Hollands Noorden. Contact: 088-01 00 530 of www.ggdhn.nl/reizen.