Werk veilig, ook met stoffen zonder eigenaar!

gevaarlijke stoffen

Bij sommige werkzaamheden komen onbedoeld gevaarlijke stoffen vrij, zoals lasrook of uitlaatgassen. Hoe schat je de risico’s in van zulke stoffen zonder SDS of etiket?

Chemische producten worden doorgaans geleverd met een Safety Data Sheet (SDS) en een etiket op de verpakking. Hierdoor weet je wat de samenstelling van het product is en wat de risico’s van het product zijn. De leverancier, ofwel eigenaar, van het product is verplicht deze informatie te leveren. Op basis van deze informatie kun jij beleid vormen, waar nodig de juiste beschermingsmiddelen kiezen en er zo voor zorgen dat iedereen veilig met de producten kan werken.

Helaas geldt het bovenstaande niet voor alle gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Bij bepaalde werkzaamheden komen onbedoeld gevaarlijke stoffen vrij. Bijvoorbeeld lasrook, houtstof, dieselmotoremissies en meelstof. 

Ook deze stoffen veroorzaken risico’s voor de gezondheid. Dit risico is alleen lastig in te schatten omdat:

  • de samenstelling van deze stoffen kan verschillen per werkproces en werkplek;
  • er geen leverancier, ofwel eigenaar, is die je een SDS of etiket bij deze stoffen levert. 

Dus hoe zorg je ervoor dat er veilig gewerkt kan worden met zulke stoffen zonder eigenaar?

In het gratis artikel “Stoffen zonder eigenaar” vertellen we je meer over deze groep stoffen en hoe je hiermee om moet gaan, vanuit de wetgeving én in de praktijk. Zo kun jij een veilige werkomgeving creëren waar gewerkt wordt met stoffen zonder eigenaar.

Lees hier gratis het volledige artikel over stoffen zonder eigenaar!